Hvorfor vælge økologiske vine og bobler?

Bevæggrunden for Nature Wines er, at vi har et dybfølt ønske om at udbrede kvalitetsvin, der er produceret efter skånsomme principper. Det er vigtigt for os at få de helt rigtige vinbønder med på rejsen – de er passioneret, de tør udvikle deres vine, fordi de kan, og fordi de er dygtige vinmagere. Vi har valgt at samarbejde med mindre vinbønder, som har fokus på økologi og bæredygtig produktion – fordi de går op i at passe på natur og miljøet – de går op i biodiversitet, fordi det giver bedre vine, når der er harmoni imellem produktion og natur. Vores sortimentet vil blive udvidet i små step – fordi vi vil have de bedste af de mindre vinbønder fra EU med om bord. Vi vil gerne fortælle mere om økologiske vine – og hvad betyder det egentligt, og hvornår er en vin økologisk ift. en konventionel vin.

Hvad er økologisk vin?

I Økologiske vine og bobler er, der færre tilsætningsstoffer (færre sulfitter) og der er ingen pesticider fra sprøjtemidler. Det betyder, at de er dyrket mere miljøvenligt end de konventionelle vine og bobler. Druerne er dyrket uden kemi, altså uden kunstgødning eller kemiske sprøjtegifte, og vinene skal indeholde mindre sulfit.

Med de økologiske dyrkningsregler er der en garanti for os som forbrugere:

  • Ingen brug af kemiske sprøjtegifte, ukrudtsbekæmpelsesmidler og GMO

  • beskyttelse af miljøet (ingen pesticider i vores grundvand, i dyr eller i os selv)

  • beskyttelse og fremme af biodiversitet og jordens frugtbarhed.

  • Insekter som f.eks. bier og mariehøns er meget følsomme overfor pesticider – de er samtidig nyttedyr for bierne sikre bestøvning og mariehøns spiser uønskede dyr som f.eks. bladlus.

Overordnet produceres vinen med respekt for naturen og samtidig fås en vin uden pesticider og med et lavt indhold af sulfitter. Der er i videnskaben tvivl om, hvor skadelige pesticider er for os mennesker, men der er ingen tvivl om at insekter og andre nyttedyr bliver påvirket og ikke trives, hvor der benyttes pesticider, og at man ser stofferne i vores grundvand. Så hvorfor ikke undgå pesticider, når det er muligt?

Sulfitter findes i mange produkter. Den, der anvendes i vin, hedder også svovldioxid eller E220. I mindre mængder er det som sådan ikke skadeligt for de fleste af os, og det findes også naturligt i vin. Vi mennesker har også et naturligt indhold af svovl i kroppen. Ved for høje tilsat mængder sulfit kan det påvirke kroppen, og derfor er der også opsat grænseværdier fra fødevaremyndighederne. Ved for høje mængder kan man få eksem og nogle få mennesker er allergisk. I økologiske vine må der tilsættes en mindre mængde sulfit end i de konventionelle vine. Læs mere om sulfitter her; https://www.videncenterforallergi.dk/allergener/konserveringsmidler/allergi-konserveringsmidler-kosmetik/sulfitter/

Hvornår blev økologisk vin godkendt?

Inden sommeren 2012 var økologisk vin defineret som vin produceret på økologiske druer. Fra august 2012 kom der et regulativ (EU 203/2012) fra EU, hvor det blev muligt at kalde vinene økologiske og ikke kun druerne. Regulativet betød, at der også blev sat krav til vindyrkningen og vinificeringen.

Der udføres økologikontrol af de lokale instanser, som besøger vinbønderne og kontrollerer de følger regelsættet for økologisk vindyrkning i EU.

Økologiske vine i EU har typisk denne mærkning (her angivet i tre udgiver) på flasken:

Følgende krav er gældende for at vinbønderne kan få deres vine øko-mærket i EU:

  • Skal være fremstillet af økologiske druer og gær. Dvs. vinmarkerne skal være økologiske.

  • Forbud om anvendelse af sorbinsyre og afsvovlning.

  • Indholdet af sulfitter i økologisk vin skal være lavere end den tilsvarende grænseværdi for konventionelle vine (afhængigt af restsukkerindholdet).

Der er restriktioner om mængden af sulfitter og hvilke tilsætningsstoffer som er tilladte.

Grænseværdier for svovlindhold (sulfitter) målt på mg/l:

Vin

Konventionel

Økologisk

Rødvin

150

100

Tør hvidvin

200

150

Mousserende vin

235

205

Mousserende hvidvin

250

220

Nogle søde vine

400

370

Som skemaet viser, er der mindre sulfitter i økologiske vine fremfor i konventionelle vine.

I de senere år er nogle vinproducenter også begyndt at dyrke vine uden tilsat sulfitter, så de nærmer sig principperne for naturvin. Vi har f.eks. to spanske vinproducenter fra Priorat som har en rødvin hver med enten ingen eller minimal tilsætning af sulfitter. Derved bliver rødvinen mere naturlig.

Håndtering i dagligdagen?

Nu har vi læst om, at der ikke må tilføjes kemisk gødning eller sprøjtemidler til økologisk vin. Så tænker du sikkert hvordan håndterer vinbønderne det så i dagligdagen og hvilke udfordringer har de?

De skal følge EU-reglerne, som fortæller, at de kan give vinmarkerne naturlig gødning og ikke må tilsætte synteseprodukter.

Målet med økologi er at få en sundere jordbund med mikroorganismer, som selv kan nedbryde den biologiske gødning. Det vil give planterne et stærkt immunforsvar og dermed sundere druer.

Udfordringerne for de økologiske vinbønder er f.eks. svampeangreb som meldug. Det må de kun bekæmpe biologisk uden kemiske sprøjtemidler for at bevare biodiversiteten.

Nogle af de spanske vinproducenter blev ramt af meldug i løbet af år 2020, og det gav dem et lavere udbytte på op til 30-40% i forhold til et ”normalt” vin-år.

Når de skal høste druerne i sensommeren, er det ikke et krav, at det sker ved håndkraft. Vores vinbønder plukker dog ved håndkraft, fordi vinstokkene har bedre af det og de stor respekt for naturen.

Økologiske vinbønder får typisk et lavere udbytte, da de har færre planter, og planterne sætter kun et vist antal naturlige klaser. De manipulerer ikke planterne til at yde mere og dels kan de igennem tiden have fjernet nogle planter, som har været ramt af smitsomme sygdomme.

Pris og kvalitet på økologiske vine?

Vi har skrevet om kravene og fordelene ved økologiske vine, og generelt forventes der et lavere udbytte, da de ikke må tilsætte kemiske produkter i vindyrkningen.

Nu tænker du sikkert – hvad så med kvaliteten på økologiske vine og ikke mindst prisen?

Lad os skille de to emner fra hinanden, da der findes gode vinbønderne med fokus på kvalitet – økologiske såvel som konventionelle. Ligeledes findes der også ”for dyre” vine.

Hvis vi starter med at kigge nærmere på kvaliteten af økologiske vine, er der to separate studier fra henholdsvis USA og Frankrig, som viser ved bl.a. blindsmagning at økologiske og biodynamiske dyrkede vine smager bedre end konventionelle vine.

I 2016 undersøgte et forsker-duo fra henholdsvis UCLA og KEDGE-kvaliteten af 74.000 vine fra Californien i USA. De økologisk certificerede vine scorede 4,1% højere end konventionelle vine i rating fra de anerkendte vinanmeldere Robert Parker, Wine Enthusiast og Wine Spectator.

I februar 2021 offentliggjorde de et nyt studie af 128.000 franske vine for at undersøge om det også er gældende i Europa. Igen viste undersøgelsen at økologisk certificerede vine scorede nu 6,1% højere i rating end konventionelle vine, som har været anmeldt af de anerkendte Gault Millau, Gilbert Gaillard og Bettane & Desseauve.

Vinkritikeren, James Suckling, har i juli 2021 skrevet en artikel omkring økologiske vine. Kort fortalt kan de konkludere, at knap 90% af de anmeldte økologiske vine (i alt 1.682 flasker) fik minimum 90 point i rating hos dem, og knap 15% af de økologiske vine fik minimum 95 points. Det bekræfter bare vores koncept om at kvalitet på økologiske vine er højt samtidig med at vi gør noget godt for naturen og os selv.
Artiklen kan læses her:

12 Months of Organic Ratings: Uncovering Some of Nature’s Finest

Når man i vinifikationen kan anvende økologiske druer tilsat en anelse sulfitter vil man få forbedret kvalitet i vinene. Samtidig med at man erstatter kemikalier med arbejdsiver og viden fra kældermesteren, bør de medføre bedre vine til os som forbruger. Flere mener økologisk smager mere intenst og naturens sjæl i forhold til konventionel vin.

Vil du ikke gerne betale lidt mere for en nyde et glas økologisk vin, hvor der også er tænkt på naturen og fremtiden og ikke kun det kommercielle?

Omkostningerne er højere for de økologiske vinbønder fremfor de konventionelle grundet lavere udbytte og højere driftsomkostninger. Det betyder ikke, at økologisk vin per definition er dyrere end konventionel, da man har set i optimering og mere viden indenfor dyrkning af økologiske vine de seneste 5-10 år.

Du kan i dag i Danmark finde gode økologiske vine til under DKK 200,- per flaske afhængig af vindistrikt og årgang.

Hos Nature Wines er vores fokus udover det økologiske aspekt at samarbejde med bæredygtige vinbønder. For os handler det om hele værdikæden. Vi vil sælge deres vine til rimelige priser (for alle parter), og samtidig er der penge til deres bæredygtige produktion. Vores vinbønder er langt, nogle har valgt at benytte letvægtsflasker, bruger genbrugspapir, FSC-kork el. skruelåg osv. Enkelte af vores nye vine er gæret i lerfade, en slags ”krukker” som er en ældgammel metode indenfor vinproduktion.

Vi ønsker at drive vores virksomhed med omtanke for miljøet. Vi markedsfører os derfor primært lokalt, sælger til privatkunder og det lokale erhvervsliv og samarbejder med lokale om fx events, bæredygtig emballage, har vingaver og selv vores visitkort er i bæredygtigt materiale.

Vi håber, at du har lyst til at se nærmere på vores udvalg på naturewines.dk – velbekomme og du er altid velkommen til at kontakte os.

Vi holder private vinsmagninger med helt ned til min. 5 deltagere.

få 10% Rabat

På din første ordre

Vores nyhedsbrev er fyldt med inspiration

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få 10% rabat på din første ordre. Vi sender maksimalt to nyhedsbreve om måneden – og du kan altid afmelde dig igen.